Jak przechowywać oliwę z oliwek

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest czystym sokiem z oliwek bez konserwantów i sztucznych barwników. Choć jej przydatność do spożycia jest dłuższa niż w przypadku innych soków, to jednak należy wiedzieć jak ją odpowiednio przechowywać, by nie straciła swoich właściwości, a także nie straciła smaku i zapachu.

Zawartość polifenoli oraz witaminy E decyduje o trwałości oliwy z oliwek. Polifenole to nic innego jak silne przeciwutleniacze, które chronią oliwę przed upływem czasu, sprawiając, że okres jej spożycia wydłuża się. Za gorzki, pikantny smak, charakterystyczny dla świeżej oliwy odpowiadają właśnie wyżej wspomniane polifenole. Prawdziwe, naturalne oliwy z pierwszego tłoczenia extra virgin posiadają taki smak (zobacz więcej tutaj).

Takie oliwy są bogactwem polifenoli, w związku z czym okres przydatności do spożycia będzie długi. Inaczej to się ma w przypadku oliwy gorszej jakości, jest ona delikatna i pozbawiona goryczki, a przy tym zawartość polifenoli jest niska, taka oliwa nie będzie mieć długiego okresu przydatności. Jeśli chcemy dłużej cieszyć się dobrym smakiem oliwy, a także, by cenne właściwości były zachowane to powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Ważne jest, by oliwę przechowywać w ciemnym miejscu, z dala od dostępu światła.

Ten drogocenny olej powinien być zapakowany w butelki z ciemnego szkła zamknięte w szafce. Światło jest największym wrogiem oliwy, dlatego jeśli chcemy, aby zachowała swój piękny kolor to powinniśmy stosować się do tej zasady. Nie ma potrzeby, aby przechowywać oliwę w szafce, można to zrobić jeśli ktoś chce, jednak warto wiedzieć, że oliwa w niskiej temperaturze traci walory estetyczne, ponieważ gęstnieje, staje się mętna i krystalizuje się. Należy także pamiętać o szczelnym zamykaniu pojemników.

w spichlerzu

Oliwy nie można przechowywać w otwartych pojemnikach, tylko muszą być obowiązkowo zamknięte. Kontakt oleju z powietrzem powoduje, że starzeje się i następuje rozkład. Kolejną uwagą dotyczącą przechowywania oliwy jest trzymanie jej w odpowiedniej temperaturze. Oliwa nie lubi ciepła, dlatego optymalna temperatura dla niej waha się między 18 – 24 stopnie i na tym poziomie powinna być utrzymywana. Jeśli temperatura wynosi poniżej 8 stopni to w zasadzie nic się nie dzieje, właściwości zdrowotne i smakowe pozostają zachowane, zmienia się jedynie jej konsystencja i walory estetyczne. Pod wpływem niższej temperatury krzepnie i gęstnieje, mogą pojawić się białe granulki w zawiesinie, jednak to nie narusza właściwości prozdrowotnych oliwy, jedynie zmienia się wygląd, przez co nie wygląda zbyt apetycznie.

Oliwa z oliwek potrafi chłonąć jak gąbka zapachy z powietrza, dlatego należy pamiętać, by od razu po użyciu zakręcać butelkę, by żadne opary wydobywające się podczas gotowania nie dostały się do środka. Dzięki stosowaniu się do tych wskazówek, będziemy mogli stale cieszyć się jej pysznym smakiem, a wszystkie inne właściwości także zostaną zachowane. Odpowiednie przechowywanie oliwy pozwala zachować wysoką zawartość polifenoli, a one z kolei mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Zostaw komentarz